Občanské sdružení LORM pomáhá hluchoslepým už dvacet let!

Přesně pátého listopadu 2011 oslavila naše organizace 20. narozeniny! Před dvaceti lety Ministerstvo vnitra zaregistrovalo sdružení LORM stanovy! Přitom vznik organizace nebyl samozřejmostí, naopak! Do té doby u nás neexistovala žádná organizace poskytující pomoc a služby lidem s hluchoslepotou. Sdružení LORM vzniklo doslova na zelené louce. Na úplné začátky vzpomíná hluchoslepý šéfredaktor Doteků Zdeněk Sedláček:

Jedním z prvních podnětů, směřujících k založení organizace pro hluchoslepé osoby v českých zemích, se stal již v lednu 1989 článek PhDr. Zdeňka Šarbacha (1922 - 2002) „Na něco jsme zapomněli…“, který vyšel v časopise pro zrakově postižené ZORA. Autor tímto článkem chtěl upozornit na tehdejší neutěšené, místně až skličující podmínky hluchoslepých lidí, kteří až na nepatrné výjimky nuceně pobývali v různých ústavech, případně v psychiatrických léčebnách. Zmíněný článek vzbudil v této době, ještě před listopadovou sametovou revolucí, neobvykle velkou pozornost široké veřejnosti, především pak v řadách funkcionářů a členů tehdejšího Svazu invalidů.

Po více než dvou letech, přesněji dne 14. října 1991, byla z podnětu Svazu sluchově postižených, který se začal v průběhu roku 1991 zabývat problematikou hluchoslepých lidí, svolána historicky první porada. V Praze se jí zúčastnili PhDr. Zdeněk Šarbach, PhDr. Josef Cerha, doc. PhDr. Ján Jesenský, Mgr. Jaroslava Jesenská, Jaroslav Paur a PhDr. Zbyněk Galvas, u zrodu organizace dále stál Mgr. Jan Kratochvíl. Z tohoto týmu vzešel přípravný výbor, jenž se stal hlavním pilířem pro založení první organizace, sdružující hluchoslepé občany v českých zemích.

Z činnosti přípravného výboru vzešly stanovy, vedoucí ke vzniku občanského sdružení LORM – Společnosti pro hluchoslepé, které byly zaregistrovány Ministerstvem vnitra dne 5. listopadu 1991. Sdružení bylo pojmenováno po hluchoslepém, německy píšícím filozofovi, básníkovi a novináři Hieronymu Lormovi, rodáku z moravského Mikulova. Do funkce prvního (tehdy ještě prozatímního) předsedy LORMu pan PhDr. Zdeněk Šarbach navrhl jako kandidáta člena tehdejší základní organizace zrakově postižených pro Prahu 5, pana PhDr. Jana Jakeše, který tuto funkci přijal. PhDr. Jan Jakeš byl rovněž zvolen předsedou i po 1. valné hromadě LORMu v roce 1994 a v této funkci setrval do roku 1998. Po jeho odchodu jej nahradil JUDr. Bohuslav Dohelský, kterého dne 17. března 2006 vystřídal Pavel Nepraš.