První Selské trhy v Národním zemědělském muzeu

V pátek třináctého je hloupost sedět doma, když právě začínají Selské trhy v Národním zemědělském muzeu Praha! Muzeum na pověry evidentně nevěří. Jinak by si nezvolilo jako zahajovací den pro staronovou tradici Selských trhů zrovna pátek třináctého května. A co pranostiky? Inu vybrat si ještě k tomu dva ledové muže, v tom je taky jistá dávka srdnatosti.

Ti, co na pověry nevěří a vydají se v pátek třináctého mezi 14:00 a 20:00 na pražskou Letnou k Národnímu zemědělskému muzeu, objeví nejen nově a krásně upravený dvůr muzea (vchod možný i z Letohradské ulice) i s živými ovečkami a slepicemi, ale také Selské trhy, které zpestří nabídku čerstvých a původních regionálních potravin obyvatelům a návštěvníkům Letné i širokého okolí. A ti, co dají na pověry, nemusí být smutní a mohou přijít v sobotu 14.5., kdy bude otevřeno od 9:00 do 16:00 hod.

Páteční trh bude sice mírně bohatší o voňavé klobásky z Mělníka a původní směsi koření  z Chomutova, aby se chalupáři mohli před cestou z Prahy dobře zásobit, ale ani sobotní návštěvníci nepřijdou zkrátka. Kromě klasických výpěstků a dalších potravin, včetně pravých uzenin, si po oba dny mohou vybrat z bohaté nabídky jedinečných a originálních českých, moravských i slezských produktů, z nichž mnohé jsou držiteli různých ocenění kvality – od Regionální potraviny až po Českou chuťovku. Ať už to jsou 100% ovocné šťávy nejen  z tradičních slezských sadů, nefalšovaný severočeský med,  slavné původní Štramberské uši i neméně pověstné Valašské frgále, chutné Babiččiny ovocné čaje, čerstvé mléko přímo ze selského dvora, chybět nebude ani skvělé moravské víno z rodinného bzeneckého vinařství a ještě mnohá další lákadla, nechte se i překvapit!

Organizátoři mysleli i na ty, kteří nepřijdou za velkými nákupy, ale budou se chtít třeba jen občerstvit – určitě si vyberou  z různých nabízených pochoutek. A k těm patří i dobrá káva z rodinné pražírny – bylo by škoda ji neochutnat, tím spíš, že se přitom můžete o přípravě lahodného nápoje i leccos zajímavého dozvědět – to pak chutná dvojnásob! A pro hladové a žíznivé bude i grilovačka a pivo!

Jíme dobře, pomalu a s požitkem! Ne, to není žádná cimrmanologická či švejkologická věta, ale téma povídání s tou nejpovolanější osobou – prezidentkou pražského convivia Slow Food paní Blankou Turturro, která tento celosvětový fenomén přiblíží přednáškou všem zájemcům, a samozřejmě  kde jinde, než přímo na Selských trzích v NZM Praha v pátek 13.5. od 16:30.  Vstup je stejně jako na Selské trhy zdarma, vyplatí se ale přijít včas, přednášková místnost v přízemí budovy muzea není nafukovací.

A dobrá rada na závěr – nenechávejte návštěvu Selských trhů v NZM Praha na poslední chvíli – i zde platí, že kdo dřív přijde, ten dřív mele. Pořadatelé a organizátoři neručí za to, že některé zvláště zajímavé a lákavé potraviny nebudou vyprodány ještě dřív, než se zavřou brány.

K návštěvě zahajovacích Selských trhů srdečně všechny zve Národní zemědělské muzeum Praha společně s občanským sdružením Český um – Artificium Bohemicum!