Tisková zpráva k Mistrovství České republiky vodicích psů

V neděli 5.6.2022 od 9.00 do 17.00 hodin proběhlo poprvé v Liberci na nám. Dr. E. Beneše Mistrovství České republiky ve výkonu vodicích psů – Memoriál Simony Karlovcové.

„Velice náš potěšil zájem jak soutěžících, kterých bylo 12 z celé České republiky. Mistrovství zahájil Mgr. Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí a také Ing. Jaroslav Zámečník CSc., primátor Statutárního města Liberec, kteří nad akcí převzali záštitu a finančně jí podpořili, za což jim velice děkujeme. Na zahájení nechyběl ani hudební doprovod, a to v podání vystoupení Rachotbandu z libereckého Jedličkova ústavu, příspěvková organizace. O další hudební vystoupení se pak postarali varnsdorfský hudebník Vláďa Málek, neidomý instrumentalista Pavel Diblík, na klávesy a zpěv shansonů, Matouš Kubín na violu a klávesy, Jakub Řehořek na zobcovou flétnu a Vít Vaněk na klarinet  “ uvedl Roman Vaněk, předseda pořádající Spolku Život jde dál.

Veřejnost měla možnost sledovat výkony nevidomých a jejich čtyřnohých společníků, kteří v běžném provozu museli dokázat, že se umí dobře orientovat a v druhé disciplíně pak dokazoval poslušnost. Nejlépe si vedl/vedla Zuzka Duchoňová, která se se svou vodicí fenkou Káyou umístila na první místě, druhé místo pak obsadila Andrea Hlaváčková s vodicí fenkou Pradou a třetím místo patří Miroslavu Kaiseroví se psem Nelson.
Všichni soutěžící obdrželi hodnotné ceny a perníkovou medaili jako upomínku na mistrovství.

„Jsme velice potěšeni, že se nám podařilo získat výjimečnou cenu pro vítěze a to skláře pana Kunce( Pohár pro našeho vítěze Mistrovství České republiky vodících psů https://www.facebook.com/…507 vyrobil a spolku daroval sklář Zdeněk Kunst www.kunstglass.com . Snažil se při to tom, aby byla abstraktní trofej hmatově velmi zajímavá.
dodal Roman Vaněk.

„V rámci mistrovství proběhl i slavnostní křest labyrintu, na jehož výzdobě se podíleli děti ze základních a mateřských škol z Varnsdorfu a zpřilehlého okolí.  Veřejnost pak měla možnost vyzkoušet si chůzí v labyrintu s klapkami na očích, jízdu na dvojkole či seznámit se s pomůckami, kteří nevidomí používají“ doplnila Marcela Vaňková, manažerka Spolku Život jde dál.

Celým dnem provázela  skvělá moderátorka Lucie Fürstová.

Partnery akce byli Liberecký kraj, Statutární město Liberec, Symbio Access device, Nadace Lasvit, ČRo Liberec, Výběžek eu